Description
Karczoch, nie tylko warzywo Karczoch zwyczajny pochodzący z wybrzeży Morza Śródziemnego jest formą uprawną o wysokich walorach smakowych i dietetycznych. Co ciekawe, karczoch jest warzywem i jednocześnie rośliną leczniczą. Dzięki zawartości licznych soli mineralnych, kwasów organicznych i minerałów jego ziele może działać żółciopędnie i odtruwająco na organizm.Bogaty w witaminy i inulinę Ziele karczocha jest jednym z najcenniejszych źródeł inuliny , która pozytywnie wpływa na metabolizm lipidów. Ponadto zawiera witaminy z grupy B oraz A (ma kluczowy wpływ na proces widzenia), E (jest silnym przeciwutleniaczem) i C (między innymi chroni skórę przed szkodliwym działaniem UV).Prozdrowotne napary z karczocha Ziele karczocha posiada nietuzinkowy smak – delikatnie gorzki, a zarazem orzechowy. Co ciekawe, regularne picie jego naparu może wspomagać proces odchudzania m.in. poprzez polepszenie perystaltyki jelit oraz oczyszczanie żołądka. Wystarczy użyć dwóch łyżeczek suszu oraz 250 ml wrzącej wody, a po 10 minutach uzyskamy prozdrowotny napar. Walory takiego naparu możemy dodatkowo wzbogacić dodając do niego łyżeczkę miodu.Wino z karczocha? Tak! W bardzo łatwy i całkiem szybki sposób można uzyskać lecznicze wino z użyciem suszu z karczocha. Wystarczy użyć 50 g rozdrobnionego ziela i zalać je litrem białego, wytrawnego wina. Odstawić na minimum 8 dni, po czym odcedzić. Takie wino można spożywać po małym kieliszku 3-4 razy w czasie dnia przed posiłkiem. Wykazuje wtedy działanie moczopędne oraz łagodzi dolegliwości wątroby.Co więcej… nalewka z karczochaOtrzymanie nalewki z tego cennego ziela jest bardzo proste. Wystarczy zalać 150 g naszego suszu 300 ml 40 procentowego alkoholu. W celu wydzielenia odpowiedniego zapachu i smaku, a zarazem cennych składników, należy moczyć tak karczocha przez minimum 15 dni, co jakiś czas mocno wstrząsając.Po upływie tego okresu przecedzić roztwór przez sitko i odcisnąć dodatkowo osad z pozostałości płynu. Przelać do szklanej butelki. Stosować w zależności od potrzeb – od 10 do 30 kropli na kieliszek wody najlepiej godzinę przed posiłkiem. Przechowywać w lodówce.Informacje dodatkowe:Stosowanie: Napar: 7-10g suszonych liści zalać 250ml wrzącej wody, pozostawić pod przykryciem na 10 minut. Pić 3 filiżanki dziennie, 15-20 minut przed posiłkiem.Skład towaru: 100% karczoch (Cynara scolymus).Kraj pochodzenia: PolskaSposób użycia: napar, nalewkaOpis towaru: Jest źródłem niacyny, która wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego. Wpływa korzystnie na procesy trawienne. Wystarczy dwie łyżeczki suszu zalać 250 ml wrzącej wody i pozostawić pod przykryciem na 10 minut.* UWAGA – zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.Poznaj nas!Zapraszamy#teamplanteon
Zioła i herbaty lecznicze
xxxxx
yyyyy